Egy közszolga elmélkedései

Jogról, közigazgatásról, hivatalról - egy köztisztviselő szemével.

Címkék

11. kerületi okmányiroda (1) adó (2) akta (1) alakuló ülés (2) aljegyző (1) alkotmány (4) alkotmánybíróság (2) alkotmányozás (4) államigazgatás (1) andi (1) anyakönyvvezető (2) apeh (2) bankfiók (1) bíróság (1) botrány (2) budapest (1) bulvár (1) bürokrácia (1) callgirl (1) ciki (1) civil szervezetek (1) csillag (1) diák (1) elnök (1) előítélet (1) emlékezés (1) emléklap (1) eper (1) eredmény (8) eskü (2) európai unió (1) e ügyintézés (1) falu (1) felháborodás (1) felmérés (10) felsőszenterzsébet (1) frakció (1) független (1) george clooney (1) határozat (1) hatáskör (1) házasságkötés (2) házasságkötő terem (1) helyesírás (1) hipermarket (1) hivatal (1) hivatalnok (1) iborfia (1) idézet (5) ígéret (1) iktatás (1) illem (2) internet (2) ismétlés (4) ítélet (1) járás (1) jegyző (2) jelkép (1) jellemzők (1) jelölt (1) jog (2) jogalkotás (1) jogállamiság (1) jogszabály (1) joviszony (1) kampány (1) kampányidőszak (1) karácsony gergely (1) képviselő (6) képviselőcsoport (1) képviselőjelölt (2) képviselő testület (4) kérdés (1) kérdőív (1) kezdet (1) kisebbségi önkormányzat (2) kistelepülés (1) kivonulás (1) kodifikáció (1) kontroll (1) könyv (3) könyvhét (1) korrupció (2) közigazgatás (10) közigazgatási bíróság (1) közszolga (2) köztisztviselő (9) kukorelli istván (1) lamm vanda (1) lány (1) lázár jános (1) márai (4) máriapócs (3) máthé gábor (1) máv (1) megítélés (1) méret (1) módosítás (1) mosoly (1) múlt (1) napló (1) nyár (1) nyilvánosság (1) okmányiroda (3) október 23. (1) önkormányzat (9) önkormányzati választás (3) önkormányzati választások (1) országgyűlés (1) ötletek (1) párt (1) pártállam (1) pénz (1) pettkó andrás (1) polgármester (3) politika (5) preambulum (1) publicisztika (1) rendelet (2) retró (1) sármőr (1) schiffer andrás (1) sör (2) startisztika (1) statisztika (9) stohl andrás (1) szarvashiba (1) szavazat (1) szavazólap (2) szent korona (2) szépirodalom (2) szépség (1) színpad (1) szombathely (1) taj kártya (1) tapasztalat (2) távhőszolgáltató (1) telefon (1) tiszabő (1) tisztaság (1) törvény (1) törvényjavaslat (2) törvénymódosítás (2) tulajdonságok (1) türelem (1) üdvözlet (1) ügyfél (5) ügyfélfogadás (1) ügyfélszolgálat (7) ügyintézés (3) ügyintéző (3) ünnep (2) űrlap (1) urna (1) választás (14) választási eljárás (2) várakozás (1) várakozási idő (1) vasárnap (1) vélemények (1) vers (1) villamos (1) viselkedés (3) vörös imre (1) web2 (1) zászló (1) Címkefelhő

Naptár

június 2020
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30

Normáliséknál...

koz.szolga 2010.11.04. 17:39

Hiú álomnak tartja Pataky Péter, a Magyar Szakszervezetek Országos Szövetségének elnöke, hogy az állam- és közigazgatásból kikerülő embereket a versenyszféra képes lenne felszívni.

Normáliséknál a köztsiztviselő lét valódi életpálya-modellt jelent: biztos megélhetést, megbecsülést, védett státuszt. Persue normáliséknál ilyen pálya a tanári, meg az ápolónői is.  De tegyük azt is hozzá: normáliséknál nem lehet akárkiből köztisztviselő, tanár vagy apolónő, nem afféle kényszerpályaként választják a közszférát azok, akik nem kellenek a forprofit-szférának.

Talán mi soha nem is voltunk normálisék...

Címkék: közigazgatás köztisztviselő joviszony

Szólj hozzá!

A reggeli ára, avagy a máriapócsi repeta nyertesei

koz.szolga 2010.11.01. 13:10

Ahogyan ígértem: visszatérünk Máriapócsra. Ezúttal sem a kegytemplomot nézzük meg, hanem a megismételt választás eredményét. Mint ismeretes, néhány éhes ember reggelije miatt kellett ismételten voksolnia a kisváros lakosságának. Ma már tudjuk, kinek jött jól az ismétlés.

Rögtön fordított a választást végül sikeresen megnyerő polgármester jelölt. Míg az első fordulóban Palóczy Lajos Elekné három szavazattal nehezebbnek találtatott Papp Bertalannál, a második voksoláskor ez utóbbi került ki győztesen (529 szavazattal), míg legnagyobb vetélytársa mindössze 350 szavazatot kapott.

Tamás László független jelölt az első fordulóban gond nélkül vette az akadályt, október 3-án 336 szavazatával a kislista ötödik helyén jutott volna a testületbe. Most 351 vokssal is csak a nyolcadik helyen ért célba, amely nem jelent mandátumot. Dr. Kiss Lajos Gábor ezúttal is elsőként jutott a testületbe, és mindkét alkalommal mandátumszerző eredményt ért el Miklóssy András Kálmánné, Tóth Árpád és Vince Tibor. Mivel a polgármesteri székbe ülő Papp Bertalan az október 3-ai állapot szerint még csak képviselőként jutott volna be a városházára, az ismétlés két képviselő nyertese Polyák Tibor és dr. Királyházi Csaba.

A repeta pozitívan hatott a választói aktivitásra, pontosan hetven fővel ugyanis többen keresték fel a szavazókört a második szavazási napon.

Palóczy Lajos Elekné és Tamás László azonban minden bizonnyal rá se tud nézni egy darabig a reggelizőasztalra...

Címkék: választás önkormányzat ismétlés képviselő testület máriapócs önkormányzati választás képviselőjelölt

Szólj hozzá!

Kevesebb munka - több aljegyző

koz.szolga 2010.10.31. 10:57

Ha elfogadja az országgyűlés a helyi önkormányzatokról szóló 1990. évi LXV. törvényhez három polgármester által benyújtott módosító javaslatot, a közeljövőben két aljegyzője is lehet a megyei jogú városoknak, a fővárosi, a fővárosi kerületi, valamint a megyei önkormányzatoknak. A Tarlós István, Kósa Lajos és Dr. Kovács Zoltán által jegyzett előterjesztés indokolása az aljegyzőkre háruló munkateherrel magyarázza a tervezett módosítást.

Az időzítés kissé meglepő. Az új Kormány ugyanis nemrég közölte: járási szintre szervezik az elsőfokú államigazgatási hatáskörök jelentős részét, vagyis a jövőben a jelenleg több ezerre tehető jegyzői jogkör jelentős részétől megszabadulhatnak a polgármesteri hivatalok. Addig persze még aludnunk kell jó párat...

Címkék: önkormányzat járás jegyző hatáskör aljegyző

Szólj hozzá!

Köztisztviselő a világ leggyorsabb sörivója

koz.szolga 2010.10.29. 06:34

Ha a munkában nem is mindig, sörivás tempójában világelső egy köztisztviselő. Zhang Fengzhong nem sokkal több, mint 3 másodperc alatt gurít le egy korsó sört.

Az utóbbi néhány bulvártémáért szíves elnézést kérek a komoly, és jogi okfejtésekre éhes olvasóktól. Ígérem: hamarosan jönnek a paragrafusok is.

 

(Fotó: Harmonet.hu)

Címkék: sör bulvár köztisztviselő

Szólj hozzá!

Andi, avagy köztisztviselő mellbedobással

koz.szolga 2010.10.28. 16:35

Mit nekünk rapid alkotmánymódosítás, népszavazással eldönthető jogkörök, választási reform, kormánytisztviselői státusz, járási közigazgatás, ha itt van Andi? Ő az, aki mellett még a minimálisra szabott cafetériát is elviseli a férfi köztisztviselői kar. Ő az, aki miatt ma ezen a blogon sem idézünk jogszabályt.

A Szabolcs Online mai szépe közigazgatási mesterszakon tanul, és szeretne is majd a szakmában is elhelyezkedni.  Nem is kérdés, hány pontot fog kapni az ügyfélelégedettségi kérdőíven...

(Fotó: Szabolcs Online)

Címkék: lány szépség diák köztisztviselő andi

Szólj hozzá!

Az Alkotmánybíróság (sokadik) arculcsapásáról

koz.szolga 2010.10.27. 07:32

Egy köztisztviselő ne politizáljon! De egy köztisztviselő is lehet szomorú...

Néhány évvel ezelőtt az akkori kormányzat nyújtott nyelvet a magyar jogászi kar legnevesebbjeit felvonultató Alkotmánybíróságnak. Mint ismeretes, alkotmányellenesnek mondta ki a taláros testület a közigazgatási hivatalok regionális államigazgatási hivatalokba szervezését. Az illetékesek megrándították a vállukat, épp csak azt nem mondták: "Ugyan kit érdekel?" 2010-ig működtek - alkotmányellenesen - a Kormány általános hatáskörű területi államigazgatási szervei.

Tegnap Lázár János országgyűlési képviselő csorbította az Aranybulla másolatát viselő jogászok becsületét. Az Alkotmánybíróság 1268/B/2010. AB határozatával - négy neves alkotmánybíró párhuzamos véleményével - kimondta a 98 %-os különadót bevezető törvény alkotmányellenességét, és egyúttal megsemmisítette a normát.

A válasz nem éppen elegáns: Nem telt el fél nap, már olvasható volt az Országgyűlés honlapján a Lázár János által, T/1446 számon beterjesztett törvényjavaslat, amely szerint csökkentenék az Alkotmánybíróság döntési jogkörét. A javaslat értelmében a jövőben nem vizsgálhatná a testület az alkotmány 28/C. § (5) bekezdésében meghatározott tárgyban született jogszabályokat, vagyis azokat, amelyekben nincs helye népszavazás kezdeményezésének sem. Ide tartoznak az adónormák is.

Ennyit ér Magyarországon a rendszerváltás után húsz évvel a legkiválóbb jogászokat tömörítő testület szava...

Címkék: politika alkotmánybíróság adó alkotmány lázár jános országgyűlés jogállamiság törvényjavaslat törvénymódosítás alkotmányozás

Szólj hozzá!

Egy méltóságteljes ünnep után

koz.szolga 2010.10.25. 17:19

Mivel egy kedves ismerősöm épp a mögöttönk álló hétvégén fogadott örök hűséget menyasszonyának, az ünnepet a fővárosban töltöttem.

Október 23-án tettünk egy sétát az egyik unokatestvéremmel a napsütéses Budapesten. Ellátogattunk a Kossuth térre. Már felvonták a zászlót, mire kiléptünk a metróból, épp a gyermekprogramokra készültek. A rendőrök ezúttal nem vízágyúval, hanem papírzászlóval fogadták az ünneplőket. (Igaz, a macskakövek is a helyükön maradtak...) A Parlamenttől a Corvin közbe mentünk. A 4-es és 6-os Combinók sem maradtak ki az ünneplésből: két megálló között az 54 évvel ezelőtti események kronológiáját hallhattuk az utastájékoztató rendszeren. A Corvin mozinál elolvastuk a hősök emlékét hirdető márványtáblák feliratait, végül pedig - féláron - a Nemzeti Múzeum időszaki kiállítását tekintettük meg a legnagyobb magyarról.

Az egész napban volt valami ünnepélyes, méltóságteljes, mégis felszabadult érzés. Jó volt tapasztalni, hogy így is tudunk ünnepelni.

Címkék: budapest ünnep villamos emlékezés október 23.

Szólj hozzá!

Ne csevegjünk a Gerbeaud-ban!

koz.szolga 2010.10.22. 02:07

Magánszemélyek, politikusok, civil szervezeti és egyház vezetők után épp ideje volt, hogy a szakma krémje is megszólaljon az új alaptörvény ügyében. Jól lehet, eddigi hallgatásuk oka az lehetett, hogy nem is igen kérdezték őket...

Az Index cikkében Vörös Imre, Lamm Vanda, Máthé Gábor és Kukorelli István alkotmányjogászok fejtik ki véleményüket. Megtudjuk például, hogy Kukorelli akár a Szent Koronára is hivatkozna az alkotmány preambulumában. Vörös Imre attól óv, hogy a szövegbe bárki bármit beleírjon és ezáltal kávéházi csevegéssé váljék az alktományozás.

A baj csak az, hogy felénk minden így kezdődik, legyen szó a polgári jog vagy éppen a közigazgatási eljárás átfogó kodifikációjáról. A szakma alapos munkával kidolgozza a szöveget, a politika azonban nem képes fejet hajtani a jogászi érvelés előtt. Végül pedig legtöbbször a jogalkotás nemhogy kávéházi eszmecserére, hanem egy füstös kocsma hangulatához kezd hasonlítani...

Címkék: alkotmány szent korona preambulum alkotmányozás kodifikáció lamm vanda vörös imre kukorelli istván máthé gábor

Szólj hozzá!

Felállhat a közigazgatási bíróság

koz.szolga 2010.10.21. 18:18

Minden parlamenti frakció egyetért azzal, hogy az új alkotmány elfogadását követően önálló közigazgatási bíróság kezdje meg működését, amely átvenné az Alkotmánybíróságtól az önkormányzati normák kontrollját.

Miért is ne? Egy professzionális, a közigazagtási szemléleten edződött testület minden bizonnyal gördülékenyebben végzi majd munkáját a normál bírósági szervezetbe integrált, közigazgatási ügyekkel is foglalkozó bíráknál.

Az egyes pártoktól érkező javaslatok között megtaláljuk azt is, hogy a bíróságok ítéleteiket a Szent Korona nevében hozzák, valamint hogy az országgyálési biztosokat ne lehessen ismételten megválasztani.

Címkék: bíróság ítélet alkotmánybíróság alkotmány szent korona alkotmányozás közigazgatási bíróság

Szólj hozzá!

Már az alakulón kivonultak

koz.szolga 2010.10.21. 06:39

Nem mindenhol sikerület csendben és méltósággal lebonyolítani a képviselő-testület alakuló ülését. Somoskőújfalu hat megválasztott képviselőjéből négyen ugyanis kivonultak, amikor a megválasztott polgármester. Lichner András Gyula eskütételére került sor.

Mivel a polgármester az esküt a testület előtt köteles letenni, a tesület pedig akkor tarthat ülést, ha határozatképes számban jelen vannak a képviselők, a polgármesternek nem volt lehetősége "esködözni".

A településvezető jogviszonyát azonban nem az eskü keletkezteti. Ezért az eskü elmaradása jogszabálysértő, lényegében semmit nem értek el a képviselők. Legfeljebb annyit, hogy egy pillanatra e blog olvasói is megismerkedtek Somoskőújfalu kálváriájával...

Címkék: politika önkormányzat eskü képviselő kivonulás képviselő testület alakuló ülés

Szólj hozzá!

Rólunk írták: TAJték

koz.szolga 2010.10.20. 17:31

Ez az a helyzet, amikor éghet minden köz- és kormánytisztviselő képe...

Az Onlinemarketing.blog.hu bloggere bizony megjárta, amikor új TAJ-kártyát szeretett volna igényelni.

Ezen a helyen is több alkalommal volt szó a közigazgatásban tapasztalható esetelekről, amikor az ügyfél, akiért dolgozunk (pontosabban dolgoznunk kellene) rossz szájízzel távozik a hivatalból. Az okok szinte mindig ugyanazok: felkészületlenség, rugalmatlanság, tiszteletlen viselkedés. Ezt védeni lehetetlen.

Bloggertársam posztjával csupán egy helyen vitatkoznék: "Azt még lenyelem, hogy fizetnem kell érte. Igaz, ellopták, van rendőrségi feljelentés is, de végülis dolgoztatom a közigazgatást, és oly' kevés adót szednek, hogy abból már nem fussa" - írja. Az adót az országgyűlés veti ki. Szintén a törvényhozás szabályozza az illetékeket és hatósági szolgáltatási díjakat is. A hivatalnok nem tehet más, mint beszedi azokat. Az ügyintéző nem dönt pénzről, még csak nem is lát bankjegyeket, csak kiolvassa a jogszabályból a beszedendő összeget.

A jóindulatú kollégák (merthogy azért ilyen is akad) védelmében pedig engedtessék meg még egy gondolat: Az elektronikus ügyintézés és bármilyen közigazgatási reform minisztériumi íróasztalok mögül tökéletesnek tűnik. Ezek gyakorlati megvalósítása azonban rendre többet igényel egy ENTER megnyomásánál. Nem tagadva a megfelelő humán erőforrás gyakori hiányát, a tapasztalat szerint leggyakrabban a legalapvetőbb technikai feltételek sem állnak a hivatalnokok rendelkezésére. Más esetekben pedig a legalapvetőbb jogszabályi garanciák sem érvényesülnének az eljárások leegyszerűsítésével. Az pedig egyenesen dilettáns elképzelés, hogy a jelenlegi apaprátus 15 %-ával automatizálni lehetne a közigazgatás rendszerét. A szent jogerősítő bélyegző védjen meg mindannyiunkat attól, hogy számítógépes algoritmusok hozzanak határozatot ügyeinkben!

Bloggertársamtól pedig - kollegáim nevében is - én kérek elnézést.

Címkék: ügyfélszolgálat ügyintézés ügyintéző taj kártya e ügyintézés

2 komment

Kétszer kettő mindig négy, avagy cigányúton az alakuló ülés

koz.szolga 2010.10.19. 19:03

Kódolva volt a botrány. Volt, ahol be is jött.

A kisebbéségi önkormányzati képviselők választásáról, valamint a nemzeti és etnikai kisebbségekre vonatkozó egyes törvények módosításáról szóló 2005. évi CXIV. törvény 10. § (1) bekezdése értelmében a települési kisebbségi önkormányzatok a korábbi öt helyett - 2010 októberétől - négy fővel működnek. Nem nehéz belátni: kódolva lett a patthelyzet. Jó eséllyel alakulhat ki ugyanis négy fő esetén a "2 igen + 2 nem" eredmény. Akár már az első és legfontosabb kérdésnél: az elnökválasztásnál.

Elnököt ugyanis saját tagjai közül választ a kisebbségi testület. És noha az alakuló ülést még a helyi választási bizottság elnöke hívja össze, elnök nélkül működésképtelenné válik a grémium, ugyanis már a második ülés meghívóját sincs aki aláírja, ha sikertelen az elnökválasztás.

Többek között Szarvason sem sikerült elnököt választania a cigány kisebbségi önkormányzatnak.

Hogy mi lesz a vége a szarvasi történetnek? Végső soron feloszlatják a testületet, ha nem tudnak működni. A vesztes pedig a város kisebbségi lakossága lesz, ugyanis a hatályos jogszabályok - kisebbségi önkormányzatok esetében - nem ismerik az időközi választást. Várhatnak tehát 2014-ig...

Címkék: választás elnök kisebbségi önkormányzat

Szólj hozzá!

Hány fő egy csoport?

koz.szolga 2010.10.18. 19:10

Ahogyan az szokott lenni a választásokat követően az egyes politikai erők megpróbálják saját magukra stabni a jogszabályi köntöst.

Dr. Schiffer András és Karácsony Gergely T/1347. számon törvényjavaslatot terjesztett elő a helyi önkormányzatokról szóló 1990. évi LXV. törvény (a továbbiakban: Ötv.) módosítása tárgyában. A javaslat beépítené az Ötv.-be a képviselőcsoport fogalmát, és rögtön minimum jogosítványt is adna az önkormányzati frakcióknak: legalább a képviselői létszámmal megegyező számú külső tagot delegálhatnának a testületek bizottságaiba.

A frakciók kérdését eddig az Ötv. nem szabályozta. Minden önkormányzat - a szerevezetalakítás szabadságának megfelelően - maga építhette szervezeti és működési szabályzatába a frakció fogalmát, megalakításának feltételeit és jogosítványait. Ha többséget kap a két képviselő indítványa, ezentúl már két személy is alakíthatna frakciót a képviselő-testületekben.

Hogy miért lett ennyire fontos a két LMP-s képviselőnek a frakció kérdéskörének felkarolása? Rögtön világossá válik, ha megnézzük az október 3-ai választási eredményeket.

Az LMP az a politikai erő, amely többnyire legfeljebb egy-két képviselőt juttatott a városi testületekbe. Ha már egy fő nem lehet csoport, legalább kettő legyen az! - gondolhatták az LMP politikusai. (Az önkormányzati szmsz-ek egyébként általában három főben minimalizálják a képviselőcsoport létszámát.) Ilyen város egyébként például Kecskemét és Pécs. Mindkét helyen két-két LMP-s politikus szerzett mandátumot. A kecskeméti közgyűlés Szervezeti és Működési Szabályzatáról szóló 47/1998. /XII. 21.) KR számú rendelet 48. §-a szerint viszont őket nem illeti meg a képviselőcsoport-alakítás joga. Hasonló a helyzet a baranyai megyeszékhelyen is, ahol a 17/2007. (04. 30.) sz. rendelet 54. §-a definiálja a frakciót - legalább három fős létszámot megkövetelve.

A kétharmados többséggel rendelkező oldalnak nem érdeke felkarolni a kétfős testületeket. Kíváncsian várjuk tehát, sikerül-e keresztülvinni a javaslatot.

Címkék: önkormányzat képviselő frakció törvényjavaslat karácsony gergely schiffer andrás képviselőcsoport

1 komment

Máriapócs: túl vannak a reggelin

koz.szolga 2010.10.17. 10:16

Mint arról ezen az oldalon is beszámoltunk, Máriapócson - egy rosszul időzített reggeli miatt - repetáznak önkormányzati választásból. A kisváros választópolgárai a mai napon járulahatnak ismét az urnákhoz.

Mivel elmúlt már 10 óra, a reggeli idejét megúsztuk. A szavazatszámlálóknak már csak egy ebédet és egy vacsorát kell egy helyben kibírniuk...

Érdemes lesz egyébként megfigyelni, mennyiben befolyásolja a megismételt választás az október 3-án kialakult eredményt.

Címkék: választás ismétlés máriapócs önkormányzati választás választási eljárás

Szólj hozzá!

Ingyen sör: alkormányos jogunk lehet

koz.szolga 2010.10.16. 16:05

Lehet interneten virtuális tevéket cumiztatni, sört vagy éppen puszit küldeni, városokat építeni vagy éppen pusztítani. Ezentúl pedig már alkotmányt is lehet írni - webkettes alkalmazással.

Pettkó András, egykori MDF-es honatya nem mindennapi honlapot indított a napokban. A Webalkormány.hu oldalon bárkiből lehet kodifikátor. Nincs szükség jogi végzettségre, szakvizsgára, képviselői státuszra, csak egy számítógépre és egy félperces regisztrációra. Pettkó azt reméli, hogy a kétharmados parlamenti többséggel rendelkező kormány rátalál majd oldalára, és akár egy-két javaslatot be is építenek a beharangozott új alaptörvénybe.

Legyen Magyarország ismét királyság? Utaljunk a Preambulumban az urali ősökre? Emeljük az alapvető jogok közé az ingyen sört vagy a délutáni sziesztát?

Alkotmányos jogunktehát az alkotmányírás! Éljünk vele jókedvvel, bőséggel!

 

 

Címkék: web2 internet sör alkotmány pettkó andrás jogalkotás alkotmányozás

Szólj hozzá!

Csonkán alakult meg a szombathelyi közgyűlés

koz.szolga 2010.10.16. 02:12

Az önkormányzati választásokat követően az egyik legizgalmasabb időszak az alakuló testületi ülések hete. Bizonyára ezeken az oldalakon is többször visszatérünk még ennek az ünnepélyes aktusnak a jelentőségére.

Előzetesként csak egy nem mindennapi eset: Szombathelyen csonkán alakult meg a közgyűlés. A választásokon győztes pártszövetség ugyanis egy szabadtéri színpadra tervezte az esküt, míg az ellenéziek nem akartak asszisztálni a szinpadi produkcióhoz. Az esemény politikai értékelését ezúttal is haggyuk meg másoknak. Inkább nézzük meg, mi történt Vas megye székhelyén!

Címkék: politika színpad szombathely eskü képviselő polgármester képviselő testület alakuló ülés

Szólj hozzá!

"Mindenütt urnák hevertek a hivatalban..."

koz.szolga 2010.10.15. 21:21

És menetrendszerűen megérkezett az önkormányzati választások legnagyobb botránya. Persze Murphy is segített.

Állítom: az ország sok tízezer szavazókörében minden a legnagyobb rendben zajlott 3-án. Csak néhány helyen lehetettek szabálytalanságok. És hol fordult elő, hogy éppen csak négy szavazaton múlt a mandátum? Naná, hogy egy ilyen helyen!

A bíróságig jutott a kispestiek jogorvoslati kérelme. Az ítélkező hatalom letéteményesei bekérték az urnát. És nem találták. Ahogyan Istvánfi Sándor, a kerület jegyzője fogalmazott: "A választás esetéjén kavarodás volt, mindenütt urnák hevertek a hivatalban, és összecserélődött a szavazólapokkal teli doboz egy másikkal."

A jegyző azt is hozzátette: nem bűn. Valóban. De azért picit ciki.

Címkék: választás botrány urna ciki szavazólap jegyző

Szólj hozzá!

A legkisebb is számít, avagy játsszunk önkormányzatosdit!

koz.szolga 2010.10.12. 20:10

Szép és jó a demokrácia. Szép és jó a népszuverenitás. Szép és jó az önkormányzatiság. De ennyire???

Iborfia egy Zala megyei falucska. Első írásos említése 1237-ből származik. Van egy horgásztava, egy haranglába, no meg tizennégy választópolgára. És persze saját önkormányzati testülete.

A politikai aktivitás emellett óriási. Október 3-án 93 %-os részvétellel zajlott a választás, ugyanis mindössze egyetlen arra jogosult iborfiai nem élt választójogával. Lakatos József a szavazatok 100 %-át bezsebelve lett polgármester. Igaz, kihívója nem akadt. A két képviselői helyért hárman versengtek.

A szintén Zala megyei Felsőszenterzsébeten már-már komolynak nevezhető harc folyt a polgármesteri székért. A 14 választópolgárból ott is 13-an mentek le voksolni. Tíz szavazattal Kálmán Elek lett a falucska első embere. Ellenfele, Simon Sarolta képviselőjelöltként is alulmaradt. Bejutott viszont a háromfős testületbe Kálmán Elekné (feltehetően Felsőszenterzsébet first lady-je) és egy másik Elek, nevezetesen Józsa Gyula Elek is.

Nem akarom elvitatni egyetlen közösségtől sem az önkormányzás jogát. De kötve hiszem, hogy a Helyi Önkormányzatok Európai Chartájának megalkotói saját testületet kívántak volna minden apró zalai völgybe, amikor ezt írták a dokumentum Preambulumába: "a helyi önkormányzás védelme és megerősítése a különböző európai országokban fontos hozzájárulás a demokráciának és a hatalom decentralizálásának elvein alapuló Európa kialakításához."

 

Címkék: választás önkormányzat méret felsőszenterzsébet iborfia

Szólj hozzá!

A választás citromdíjasa

koz.szolga 2010.10.10. 01:32

Tiszabő - nevéhez híven - bővelkedett eseményekben. Nem is kérdés: ha meg kellene jelölnöm az önkormányzati választások citromdíjasát, a Tisza-parti település jutna először eszembe.

Először Fika Fia, Bunyó Fia és Marcsa Fia hívta fel magára a figyelmet. Az úriemberek nem mindennapi ragadványnévvel vétettek fel a képviselőjelöltek közé, noha a választási eljárásról szóló 1997. évi C. törvény 96. § (2) bekezdése csak akkor engedi megkülönböztető név vagy betűjel felvételét, ha hivatalosan használt neve egyezik meg több jelöltnek.

Aztán eljött a harmadika, amikor nemcsak a furcsa nevű jelölteket tartalmazó lapok kerültek az urába, hanem egy kisgyermek is.

Ha pedig még nem volt elég a tiszabői választási komédiából, akkor lehet örülni, ugyanis megismétlik a polgármester-választást, mivel meglehetősen furcsa módon segítették az analfabéta szavazókat a bizottság tagjai.

Tiszabő bővebb megismeréséhez e helyen csak a fogorvos - községi honlapon megjelent - rendelési idejének közlésével járulunk hozzá.

 

Címkék: választás önkormányzati választások polgármester ismétlés tiszabő

Szólj hozzá!

A papír mindent eltűr

koz.szolga 2010.10.09. 11:21

Örvendetes, hogy választásról választásra egyre több sajtóorgánum használja ki a jogszabályi lehetőségeket, és teszi bárki számára elérhetővé a választási szervek munkáját. Így tett egyik kedvenc online lapunk, az Oroscafé is, amely élőben közvetítette Orosháza egyik szavazókörének vasárnap esti munkáját. A lap fotósa is jelen volt, így nemcsak a szavazatösszesítés folyamatába, hanem néhány mókáskedvű szavazó művébe is bepillantást engedett.

Címkék: választás nyilvánosság szavazólap önkormányzati választás

Szólj hozzá!

Máriapócs: ahol a Madonna mellett a jegyző is könnyezik

koz.szolga 2010.10.08. 19:43

A képet nyáron készítettem, amikor életemben először eljutottam Máriapócsra. Akkor még nem gondoltam volna, hogy az egyik legkedvesebb - választással kapcsolatos - blogbejegyzésemet írom a kisvárosról.

Az idei önkormányzatiképviselő-választás is produkált érdekes történeteket. Hallottunk urnába esett kisgyerekről, beszélő szavazatgyűjtő dobozról, no meg a máriapócsi szavazatszámlálókról, akik egyszerűen reggelizni mentek. Az éheség ugyanis nagy úr. Mit idegeskedik az a 40-50 választópolgár, ha korog a gyomor?

Repetázni persze nem a debreceni pároskolbászból fognak a máriapócsiak, hanem a választásból. Megismételtetik ugyanis a kisvárosi voksolást. Izgulhat tehát Palóczy Lajos Elekné, aki 3-án mindössze három szavazattal kapott többet Papp Bertalannál. Jó étvágyat, Máriapócs!

Címkék: választás botrány polgármester ismétlés szavazat máriapócs

Szólj hozzá!

Közszolgálati anyanyelvi fejtörő

koz.szolga 2010.08.22. 11:34

Egy magára valamit is adó közigazgatási szerv nemcsak gyors, hanem pontos és igényes is. Nyelvi szempontból is.

Ezt próbáljuk megértetni azokkal a kollégákkal, akiktől jogi kontrollra kapunk anyagokat, amikor nemcsak a jogszabályi hivatkozást, hanem a vesszőket is javítjuk határozataikban és leveleikben. Ettől persze nem nő a népsezrűségi indexünk a munkatársak között... (És akkor még fioman fogalmaztam.)

A héten egy nem mindennapi szóösszetétellel találkoztunk. Vajon hogyan írjuk le a helyi, ipar, üzési, adó, előleg, fizetési, kötelezettség szavakból összerakott kifejezést.

A fejtörőt két internetes közösségi oldalon is közkinccsé tettem, egy teljes nap leforgása alatt sem kaptam ugyanakkor helyes választ. Egy próbálkozó belinkelte az APEH honlapját, amely adójogi szempontból bizonyára helyes információkat tartalmaz, helyesírási szempontból azonban maradt némi csiszolnivaló.

A megodást én is kedves nyelvész ismerősömtől kaptam telefonon. (Már megszokta, hogy időnként nyelvi elsősegélyben részesít.) A helyes írásmód: helyiiparűzésiadóelőleg-fizetési kötelezettség.

A Magyar Tudományos Akadémia által gondozott helyesírási szabályzat 139. b) pontja szerint ugyanis ha egy különírt szókapcsolat olyan utótagot kap, amely az egészhez járul, az egyébként különírandó előrészt új alakban egybe írjuk, és ehhez az utótagot kötőjellel kapcsoljuk. Így lesz a hajlított bútorokat gyártó üzemből hajlítottbútor-gyár. Előkerült adójogi kifejezésünkben többszörösen kell alkalmaznunk a fenti szabályt.

Nyelvész ismerősöm azonban egy - internetes szlengből vett - jókívánsággal jutalmazta mindazokat, akik ilyen nyakatekert szóösszetétellel "törik kerékbe édes anyanyelvünket" (idézet tőle): "Sz*rjon sünt!"

A helyesírási szabályzat is kiemeli, hogy csak akkor éljünk a szószaporítás lehetőségével, ha nem tudjuk szerkezetes megoldással kifejezni mondandónkat.  Például a lőttvad-árusítás helyett alkalmazzuk a lőtt vadak árusítása szókapcsolatot! Sajnos azonban a jogalkalmazás során általában kénytelenek vagyunk meghagyni a többszörös összetételeket.

Sz*arjuk a sünt, de legalább tudjunk helyesen írni!

Kedves Olvasó! Ha hivatalos iraton, határozatban, josgazbályban találkoztál helytelen nyelvi megfoldásokkal, oszd meg azt e poszhoz írt kommentedben!

 

Címkék: adó helyesírás kontroll határozat

Szólj hozzá!

Amikor a FIFA a 23. percben módosít játékszabályt...

koz.szolga 2010.08.19. 17:22

Figyelem! Az alábbi szöveg a nyugalom megzavarására alkalmas szöveget tartalmaz. Csak erős idegzetűeknek!

Hogy az államalapítás ünnepe előtti órák se legyenek felhőtlenek, a jogalkotó ismét (be)alakított...

A Magyar Közlöny 120. számában jelent meg a választási eljárásról szóló 1997. évi C. törvénynek a helyi önkormányzati képviselők és polgármesterek, valamint a kisebbségi önkormányzati képviselők választásán történő végrehajtásáról szóló 5/2010. (VII. 16.) KIM rendeletet (a továbbiakban: Rendelet). A Rendelet mellékletei között találjuk a választási eljárás során alkalmazandó űrlap- és jegyzőkönyvintákat, így a jelöltek bejelentéséhez használatos adatlapokat is.

Csakhogy közben 2010. július 22-én elfogadta az országgyűlés a Magyar Köztársaság Alkotmányáról szóló 1949. évi XX. törvény sokadik módosítását, amely szerint a Magyar Honvédség, a Rendőrség és a nemzetbiztonsági szolgálatok hivatásos állományú tagjai nem lehetnek tagjai pártnak, politikai tevékenységet nem folytathatnak, továbbá szolgálati jogviszonyuk fennállása alatt és annak megszűnését követően három évig nem indulhatnak jelöltként az országgyűlési képviselők választásán, az Európai Parlamenti választáson, a helyi önkormányzati képviselők és a polgármesterk, valamint a kisebbségi önkormányzati képviselők választásán.

Hogy mekkora lehetett a minisztériumban a feszültség, nem tudom. Mindenesetre augusztus közepén jutott el a közigazgatási és igazságügyi miniszter oda, hogy az 5/2010. (VII. 16.) KIM rendelet módosítása felől intézkedjék. Miközben javában tartott az ajánlószelvények gyűjtése és a jelöltek bejelentése, a Magyar Közlöny 134. számában (2010. augusztus hó 18-ai dátummal) jelent meg a 8/2010. (VIII. 18) KIM rendelet a módosításról. A módosító rendelet nemes egyszerűséggel lecserélte az alaprendelet mellékletében a jelöltállításra vonatkozó nyomtatványokat. Hatályba lépésként 2010. augusztus 19. napját jelölte meg.

Csakhogy a Magyar Közlöny augusztus 19-én reggel még nem kerülhetett a jogalkalmazók kezébe. Így nem is tudhatták, hogy valóban beszerkesztette-e a Közlönykiadó a módosító rendeletet a 134. számba. Kézenfekvő lett volna megnézni a Közlönykiadó honlapját, de 19-én délelőtt 11 órakor még nem tette közzé a 134. szám tartalomjegyzékét sem.

Hogy mennyire elhamarkodott volt a módosítás, jól példázza, hogy délelőtt 11 órakor a kormányzati portál jogszabálykeresője sem tartalmazta az egyéges szerkezetbe foglalt rendeletet, csupán a módosítás szövegét. Azt viszont akkor még mellékletek nélkül...

Ad absurdum ha egy kisebbségi képviselőjelöltet augusztus 19-én még az eredeti űrlapon jelentettek be valamelyik helyi választási irodánál, akkor a törvényes feltételek fennállása esetén a helyi választási bizottság nem tehetett volna mást, mint nyilvántartásba veszi a jelöltet. A mendemonda, körlevél és híresztelés ugyanis nem jogszabály. Az autentikus forrás a Magyar Köztársaság hivatalos lapja, a Magyar Közlöny (lenne).

Mindezek mellett több száz helyi választási irodai munkatársból is sikerült hülyét csinálni, akik talán még augusztus 19-én is régi adatlapot nyomtak az érdeklődő választópolgárok és jelölő szervezeti képviselők kezébe...

Túl a rendszerváltás utáni ötödik szabad választásokon mintha még mindig csak tanulnánk a jogállamiság és jogbiztonság mibenlétét...

Címkék: jog választás módosítás rendelet képviselőjelölt

Szólj hozzá!

Az öngyilkos hivatalnok

koz.szolga 2010.07.03. 10:19

Elnézését kérem a Kedves Olvasónak, hogy mindig csak Márai. De ő nemcsak a kedvenc íróm, hanem egy olyan elme, aki mindig ír valami ütőset - a hivatalnokokról is.

"Reggel fölkel, aztán hivatalba megy, aztán megnősül, aztán magasabb fizetési osztályba lép, aztán megáll az utcán és egy színlapot néz, aztán rágyújt, aztán lefekszik, s egy napon nem kel fel többé. Itt megy előttem és a halálba megy, az öngyilkos; s én nem tehetek érette semmit."

(Márai Sándor: A négy évszak, Helikon Kiadó, 2003, 72. o.)

Címkék: könyv idézet márai szépirodalom hivatalnok

Szólj hozzá!

Megmondók (8): Kommentárok kommentár nélkül

koz.szolga 2010.06.28. 07:55

A Közszolga.blog.hu első internetes felmérésének végén arra kértük válaszadóinkat, hogy saját szavaikkal fogalmazzák meg a közigazgatással szembeni elvárásaikat, a közhivatalok jobbítására vonatkozó ötleteiket. Most, mikor megköszönjük válaszadóink véleményeit, valamint az Unipoll csapatának a statisztikai felmérés lehetőségét, alább ezekből adunk válogatást - kommentár nélkül.

"Teljeskörű online ügyintézést, a papírmentességet (de legalábbis kevesebb papírt szükségessé tevő) elősegítő intézkedésekkel!"

"Kevesebb, jobban felkészült, rugalmasabb, dinamikusabb alkalmazott, kevesebb vezető, minőségbiztosítás, próbavásárló."

"A hivatali idő alkalmazkodjon az általános munkaidőhöz, tehát ne kelljen szabadságot kivenni egy ügy elintézéséhez."

"Fizetésemelés, korszerűsítés."

"Amit csak lehet, lehessen elektronikusan intézni, időpontfoglalás (Bp. 11. ker. Okmányiroda nagyon jó benyomást keltett)"

"Netre mindent!"

"Köztisztviselői szakvizsgához kötném a kinevezést, stabil egzisztenciát biztosítanék a köztisztviselőknek (megakadályoznám a kormányváltáskor gyakori személyi változásokat alacsonyabb szinten, megkövetelném a pártoktól való egyenlő távolságtartást, javítanám a munkakörülményeket és az adminsiztratív rendet, segíteném a köztsiztviselőket a gyakori jogszabály-változások követésében, a feladatköröket átvilágítanám és profiltisztítást végeznék el, kiszűrve a párhuzamosságokat és a fölösleges munkát, tiltanám a túlóráztatást."

"Türelem."

"Könnyen érthető fogalmazás, emberközpontúság=rugalmasság, internetes ügyintézési lehetőség"

"Kevesebb létszámmal, kevesebb politikai elkötelezettséggel, és csak azzal a szakmai elhivatottsággal rendelkezőket alkalmaznék, akik vallják: a KÖZ TISZTVISELŐI!!!"

"Jobb szakemberek, emberibb hozzáállás, rendesebb fizetés, hogy ne legyenek korrumpálhatók."

"Kevesebb papírmunka, az ügyféllel több időt tölteni és tájékoztatni érthetően."

"Rugalmas ügyintézési formák bővítése (nyitva tartás, MŰKÖDŐ online rendszerek, MŰKÖDŐ telefonos ügyfélszolgálat, időpontfoglalás stb.), a folyamatban lévő ügyek állapotáról való tájékozódás lehetősége pl. telefonon."

"Létszám- és infrastruktúrabővítés."

"Kevesesebb munkaerő, de az értsen a közigazgatáshoz. Nem lekezelő munkatársakra, hanem az ügyféllel együttműködőkre, gördülékeny ügyintézésre, kevesebb, egyszerűbb adminisztrációra, gördülékeny ügyfélfogadási idő és napi rendszeresség."

"Az alsóbb szinteken fizetésemeléssel és a versenyszférában elvárt ügyfélközpontúsággal - a nehézkes, rugalmatlan ügyintézés nem teszi vonzóbbá a jogszabályokat..."

"MINDENHOL lehessen értékelni az ügyintézést!'

"A korrupció megszűntetése, szigorú szankciók alkalmazása azzal szemben akit korrupción érnek. Hivatali idő rugalmmasá tétele, hosszabb rendelkezésre állás. Hivatali létszám növelése, korrekt és sávos bértábla. Kevesebb béren felüli juttatás."

"Egységes ügyviteli rendszer, szigorúan büntetném a "jóbarátok" és borravalósok soronkívüli ügyintézését."

"Nagyobb alázatosságot, segítőkészséget, szakmai tudást, próbaidőt két évre."

Címkék: statisztika ügyfélszolgálat korrupció felmérés ötletek okmányiroda eredmény közigazgatás vélemények köztisztviselő 11. kerületi okmányiroda

Szólj hozzá!